SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

Градоначелнику Синиши Малом, хоће ли коначно реаговати?

 Бр.144-10/15 Београд, 11.03.2015.год.

 Градоначелнику града Београда

Синиши Малом

Предмет :  Поновљени Захтеви из дописа  Бр.144-09/14 Београд, 12.12.2014.год.за санкционисање попуста и издавање кровних ознака нерегуларним таксистима

Поштовани Градоначелниче,

              По трећи пут  Вам се обраћамо по истом питању која уништавају такси предузетнике који редовно измирују порез.

                     У Београду такси асоцијације Голд ,Ало и Алфа  такси сваки дан прекрше закон 4.000 пута давањем попуста на позив. У граду харају дивљи таксисти са кровним ознакама београдских такси асоцијација и БГ ТХ регистарским ознакама. Сви то знају, цео град то зна само инспекција ништа не ради по том питању. Услуге таквих такси асоцијација користе такси предузетници који не плаћају порез и возе очајне аутомобиле, и на тај начин налазе неку рачуницу живећи од данас до сутра. Од бруто зараде, таксисти данас остаје 20-30% када одбије све трошкове, колико и дају попуст на позив. Бруто пазари су од 3-5.000 динара.

             Ово су такси асоцијације које опстају захваљујући неефикасности инспекције и такси предузетницима који им плаћају смене. Невероватно је да то траје, да се Одлука о такси превозу и кршење најниже економске цене крши дневно 3-4.000 пута приликом сваке вожње, а инспекција чији је посао да то  спречава не жели или не уме да то спречи.

       Тиме се стимулише кршење закона, подстиче се незаконито давање попуста а ми такси предузетници пропадамо због нелојалне конкуренције. Инспектори редовно примају плате, радна група за праћење и унапређење такси превоза ћути о томе, а таксисти који успевају да некако плаћају порез и поштују закон пропадају.

           Ко штити те такси асоцијације? Постоји ли спрега инспекције и власника тих такси асоцијација? Невероватна је чињеница да се прекршај прави и понавља свакодневно 3-4.000 пута и инспекција не пише пријаве..Такве фирме треба одмах затворити и одузети им сагласност града Београда, а тим такси предузетницима одузети такси дозволе због кршења закона и дампинга цене такси услуга.

              Остајемо при захтеву да се чланови СИТАБ-а уврсте у радну групу као легитимни представници такси-предузетника.

 

ДОПУНА Захтева: Прилог 1-Допис од 27.01.2015.године. По информацијама из прилога, можете видети да је инспекција у 2013 написала само 1 (један) а у 2014 само 10 пријава против попуста, а дневно се направи 4.000 таквих прекршаја.Сви наводи да постоји спрега између инспекције и власника тих удружења којима се гледа кроз прсте због ко зна каквог интереса добијају на тежини, јер је невероватно да се десет пријава направи за годину дана за прекршај који се дневно понови 4.000 пута.

           Очекујемо Ваше хитно реаговање и поступање по захтеву,  писани одговор и стојимо Вам на располагању.

С поштовањем,

 СИТАБ,