SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

Флајер бр.6 ЈУН

СИТАБ                                                                                                                                                                                 флајер бр.6 јун  2010
ТАКСИ-ПРЕДУЗЕТНИЦИ  Београда
Удружење такси-предузетника Београда СИТАБ,окупља такси-предузетнике (тренутно преко 1.300) који желе да сами заступају и бране свој интерес, и  који се не слажу са садашњом ситуацијом  и досадашњим заступањем самозваних легитимних представника такси-предузетника, који нас и даље третирају као такси возаче који раде за њихове диспечерске центре. 
Тренутно се ради Нацрт закона путника у друмском саобраћају, који ће се односити и на такси-превоз. Представници  СИТАБ-а су једни од чланова подгрупе,  а испред власника  диспечерских центара и председника такси удружења су Независност, Весели Булатовић и  Душан Перић из удружења камионџија. Одржана су три састанка, и нико до сада сем СИТАБ-а није дао писане предлоге закона.   
Наши предлози су и усвојени на састанку од стране такси-предузетника чланова СИТАБ-а , и укратко гласе:
1. Да такси делатност могу да обављају искључиви такси-предузетници,(никако возачи запослени код правних лица).Лиценца такси-предузетницима искључивo 
Једна лиценца=један такси-предузетник
2. Да се такси делатност обавља по ПРОПИСАНОЈ ЦЕНИ (БЕЗ ПРАВА НА ПОПУСТ),  а цена важи за све такси-асоцијације и такси-предузетнике,ПОПУСТ НАС КОШТА, А САДАШЊА ЦЕНА ЈЕ КАТАСТРОФАЛНА!
3. Да такси асоцијације добију лиценце за пружање диспечерских услуга регуларним такси-предузетницима, која ће се одузимати ако пружају диспечерске услуге дивљацима
4. Одузимање возила нерегуларним таксистима за обављање такси превоза без дозволе или са дозволом околних општина, и у случају када није власништво починиоца
5. Да такси-предузетници сами заступају своје интересе, а не власници диспечерских центара, јер то  представља сукоб интереса
6. Да се кажњавају диспечери који предају вожње нерегуларним таксистима
7. Да кровну ознаку издаје град, како би кровна ознака имала статус званичне легитимације
8. Да надзор врши градска  инспекција .....


Али, предлози које чујемо од других представника су предлози који прете да униште такси предузетништво, почев од предлога Бранка Виторовића, Представника Независности , који је предлог СИТАБ-а да такси делатност обављају искључиво такси-предузетници назвао бајковитим , већ да у Закон мора ући да и правна лица могу да запошљавају возаче, јер то негде у Србији већ постоји!!!    Такође, интересантан је податак да је Бранко Виторовић (који је уосталом и сам такси-предузетник) рекао да Синдиката Независност  има 3.800 чланова такси возача, а ради истине, у Београду има само 50-так такси возача, сви остали су такси-предузетници. Таква је слика и у осталим градовима
Са друге стране, Весели Булатовић из Привредне Коморе, дао је предлог да се морамо бавити и правним статусом правних лица који ће обављати такси-делатност...
Професор  Веселиновић,аутор БЕТАМОД-а, је поред прописане вене, ограниченог броја такси предузетника, дао усмени предлог да запошљавање возача врше власници диспечерских центара!!!!
Представници СИТАБ-а су одбацили такве предлоге јер такви предлози нису у интересу такси-предузетника, већ представљају интересе група које би да приватизују такси делатност .
Тражили смо да се такви и сви остали предлози дају у писаној форми, како би сви били упознати  ко се за шта залаже и кога заступа. Следећи састанак је у среду, видећемо ко ће дати своје предлоге..
Постоји и радна група у граду, која се такође бави такси-делатношћу. Ко су представници такси-предузетника у граду, и како су изабрани, знате ли?То су власник диспечерског центра Пинк, Ало, Независност и Миливоје Армуш.  Сви их знате, а ко им је дао легитимитет од такси-предузетника да нас заступају?Изабрали их диспечери сами!
Нелогично је да диспечери заступају такси-предузетнике, јер то представља сукоб интереса.
Знате да Ало такси даје табле и предаје вожње дивљацима. Незваничан податак да је Миша отворио lov cost taksi компанију.А опет, представља такси предузетнике Београда у градској радној групи. Нелогично..(СИТАБ је поднео пријаве против low cost taksija Републичкој и Градској инспекцији,Градоначелнику, Пореској управи итд)
Ко нам диктира попусте, и ко је за њих? Уводе их сами диспечери, како би нам предали више вожњи. Нелогично, као што је нелогично да сами такси-предузетници трче код диспечера који дају веће попусте (имају више неекономских вожњи) и запошљавају дивљаке!
Нелогично је да Синдикат Независност који окупља такси возаче (којих има 50-так у Београду) представља такси-предузетнике  у градској радној групи, а председник Независности Светислав Бјељинац (жути такси 084) је и сам  такси-предузетник!
Нелогично је да сви наши дописи упућени Градоначелнику да нас укључи у радну групу, Градској инспекцији поводом великог броја дивљака,Градском Јавном правобранилаштву, и сво остали дописи које упутимо локалној самоуправи имају исти одговор:обратите се горе  поменутој радној групи, потписник одговора, Дирекција за такси превоз, увек иста особа! А шта ради и да ли нешто и ради радна група у граду, нико не зна. Ваљда и не треба да ради!
А критикује се идеја окупљања такси-предузетника који желе да заступају сами себе. Не ваљају им такси предузетници који им плаћају смене, не знају шта раде, пропашће јер никада нису умели да се сами организују, ми их заступамо већ 15 година. Неки нас и похвале, али да нико не чује...Наше предлоге нико не критикују и не чита, јер су у интересу такси-предузетника, и боље да нас игноришу...
НАЈВЕЋА КАЗНА ЗА ТАКСИ-ПРЕДУЗЕТНИКЕ  ЈЕ ДА СУ НАС ДО САДА ЗАСТУПАЛИ КО ХОЋЕ, БЕЗ ЈАВНОГ РАДА , КАКО ХОЋЕ И БЕЗ ИКАКВЕ ОДГОВОРНОСТИ!      Схватите да :
1.  Предузетници су  физичка лица уписана у АПР-у за обављање одређене делатности, у нашем случају такси превоза, тј.  такси-предузетници. Такав је наш статус након  уписа у АПР и добијања решења!
2. За неиспуњење својих обавеза пореза, казни и сл., гарантујемо својом  личном имовином
3. Правна лица су фирме, ДОО, такси асоцијације и сл., они гарантују својим инвентаром..
4. Прописану цену Градоначелник има законску могућност да пропише, сада је на снази максимална цена.
Минимална цена аута са еуро 3 мотором је била око 7.000 Еура, што значи да је 7.000 београдских  такси-предузетника уложило мин  49 МИЛИОНА ЕУРА у такси сервис Београда. Почетна цена за београдски сајам је била 35 милиона еура. Могли смо да га купимо новцем који смо уложили у наша кола, зар не?Ко је уложио у такси превоз више од нас, диспечери, град..Ко може да уложи толико? Зато је основан СИТАБ, како би сами такси-предузетници себе заступали. За то имамо 49 милиона разлога, и наших 7.800 породица. Има нас скоро 8.000, у СИТАБ-у за 8 месеци већ 1.300 такси-предузетника . Циљ нам је да окупимо 5.000 такси-предузетника Београда који су заинтересовани да се баве такси превозом, и да сами себе представљамо, без диспечера и људи који су нас до сада заступали, јер ко може боље да заступа такси-предузетника од самог такси-предузетника.  АКТИВИРАЈТЕ СЕ! Урадите нешто за себе!
Чињеница је да уколико се сада не окупимо око заједничког циља и идеје, такси-предузетништво неће више постојати, радићемо као возачи код правних лица. СИТАБ позива све такси-предузетнике да се придруже СИТАБ-у, како би заједно успели да се организујемо и изборимо да сачувамо свој посао од приватизације. Такође, позивамо диспечере који не желе да се уништи такси-предузетништво, дају подршку људима који им плаћају смене. Сада се пише Закон, када се усвоји, или ће бити такси-предузетништва или смо сви остали без посла!Неће ни садашњи диспечери имати од кога да наплаћују смене..Сем ако им је циљ да запошљавају возаче.                      Колеге такси-предузетници,понављамо, ми немамо и нећемо имати другу шансу, не стојите са стране и гледајте како губите посао, укључите се активно у одбрану свог интереса, то је ваше право и обавеза, сада се решава питање такси предузетништва. Већ постојимо, радимо, ангажовали смо и адвоката, погледајте око себе, размислите ко Вас заступа и са којим циљем. Морамо да се ујединимо и покажемо слогу и снагу!
ДОСТА ЈЕ БИЛО ОДЛУКА КОЈЕ СУ НАС УПРОПАСТИЛЕ, МОРАМО ДА ЗАУСТАВИМО ТО ЈЕДНОМ ЗА УВЕК!Нећемо имати другу шансу након што Закон који се сада ради усвоји!Искористимо шансу да нам буде боље!
СИТАБ окупља искључиво такси-предузетнике Београда, немамо сукоб интереса када представљамо сами себе, нисмо политичка организација, нисмо власници диспечерских центара, све за шта се залажемо и све наше дописе не кријемо, можете их прочитати на нашем сајту  WWW.SITAB.RS .Сваког понедељка, у 20 часова ул. Мурска 14, састанци СИТАБ-а моб  063/853-5464  mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.