SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

MUP Min. Nebojši Stefanoviću

Ministarstvo unutrašnjih poslova, U Beogradu 16.10.2014.god

Min. Nebojša Stefanović

Zahtev za sastanak

Obrazloženje:

Poštovani,

Strukovno udruženje taksi-preduzetnika Beograda SITAB se bavi predstavljanjem taksi preduzetnika grada Beograda.Kao predstavnici taksi preduzetnika grada Beograda učestvovali smo u radnoj grupi koja je radila na izradi Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji je trebalo da reši neke od problema koje onemogućavaju naš opstanak. Imamo i svoja udruženja Novog Sada SITANS i Kragujevca SITAK, okuplja i predstavlja taksi-preduzetnike tih gradova.

Problem je to što se u praksi ispostavilo da inspekcija koja bi trebalo da sprovodi zakon i suzbija davanje popusta i nezakonit taksi prevoz to ne radi,pojedine taksi asocijacije čak bez ikakve odgovornosti umrežavaju „ divlje taksiste“, jer ponavljamo inspekcija ne postoji.

Direkcija policije je donelo Pravilnik o registraciji taksi vozila koje nam ke nametnulo TX oznake taksi preduzetnicima sa obećanjem da će nam se vozilo priznati kao osnovno sredstvo rada i da neregularni taksisti neće moći da dobiju TX oznake,dok se u praksi pokazalo da se taksi oznake BG TX izdaju bez problema taksistima iz Pančeva i okoline, a niko im ne traži Potvrdu da su registrovani za obavljanje taksi delatnosti u gradu Beogradu koju izdaje Direkcija za taksi prevoz. Kontrole TX jednostavno nema, Sekretarijat i MUP prebacuju odgovornost jedni na druge, a u Beogradu preko 3.000 divljih taksista radi bez problema.

Obraćali smo se MUP i Direkciji još 12.07.2013- godinei naveli razloge i objašnjenja manjkavosti takvog pravilnika, nismo dobili konkretno reagovanje i nismo naišli na razumevanje .

Prilog 1 : Dopis od 12.07.2013.godine

U odgovoru koje smo dobili od MUP-a, navodi se da 04.09.2013.godine, navodi se da oni to rqade u skladu sa zakonom, i upućuju na s na Ministarstvo saobraćaja. Napominjemo da smo se obraćali Min.saobraćaja dok je Ministar bio Aleksandara Antić, odgovore nismo dobijali.

Prilog 2 : Dopis od 04.09.2013.godine.

Sve divno zvuči, proverite tablice BG 8057 TX, BG 8283, TX BG 6360 i BG 9368 TX. Svi nose Beogradske krovne oznake, a sumnjamo da uopšte poseduju taksi dozvolu grada Beograda, pa se postavlja pitanje kako i ko im je izdao BG TX oznake bez potvrde organa lokalne samouprave grada Beograda da su registrovani za obavljenje taxi prevoza u Beogradu. Smatramo treba odmah i ukinuti TX tablice jer nisu dale nikakvog efekta u suzbijanju nezakonitog taksi prevoza, već obzirom da ih imaju svi divlji taksisti odlične su im za prikrivanje nezakonite delatnosti.Možemo samo pretpostaviti koliko takvih slučajeva ima kada i mi znamo za ove..

Kako neregularni taksisti dobijaju BG TX oznake, objasnili su nam u svom dopisu iz Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za inspekcijske poslove u svom dopisu od 22.08.2014.godine, u kome svu krivicu prebacuju na MUP.

Prilog 3: Dopis od 22.08.2014. godine.

I opet nikom ništa, loptica se prebacuje od MUP na Sekretarijat ili Ministarstvo i nikom ništa.

Prilog 3a: Dopis MUP-a od 19.08.2014.godine… Čemu onda služe TX tablice, kada TAXI krovnom oznakom je više nego dovoljno obeleženo vozilo taksi-preduzetnika.

Kako u takvim uslovima da regularni taksisti koji redovno izmiruju porez opstanu?

Naše predloge smo slali resornim ministarstvima, i nikom ništa.

Prilog 4: Dopis SITAB-a od 01.10.2013.godine.

Ne postoji mogućnost da Vam prepričamo preko 1.000 dopisa koje smo slali Sekretarijatu, MUP-u ili ministarstvima.

Niko nije pokazao dobru volju da prepozna opravdane zahteve taksi-preduzetnika koji redovno izmiruju svoje obaveze, počev od plaćanje doprinosa i ispunjavanja svih zahteva koji se nameću regularnom taksisti.

Sa druge strane, imate taksi-preduzetnike koji godinama ne plaćaju porez, divlje taksiste koje niko ne sankcioniše kao i taksi asocijacije koje podstiču nezakonito obavljanje taksi prevoza davanjem popusta ili dampingom cena taksi usluga kao i koji u svojim redovima imaju divlje taksiste, i koje ne podležu nikakvim zakonskim sankcijama jer inspekcija ne radi svoj posao prema njima, već zakon koristi isključivo za kažnjavanje regularnih taksi –preduzetnika.

Poštovani,

Ovo je u najkraćem bilo obrazloženje našeg Zahteva za sastanak, i nadamo se da ćete nam izaći u susret i organizovati sastanak na kome ćemo početi sa rešavanjem problema regularnih taksi preduzetnika koji plaćaju porez i pokušavaju da svojim poštenim radom prehrane svoje porodice.

Očekujemo Vaš pisani odgovor.

PS: Dopis iste sadržine sa Zahtevom za sastanak je upućen Ministarstvu saobraćaja, Ministru Zorani Mihajlović. Očekujemo i njihov odgovor.

ZA SITAB